Koolhydraten

Zie jij de bomen door het bos nog wanneer het gaat om het wel of niet eten van koolhydraten? Eet je ze wel, niet, of alleen bepaalde soorten? Ik wil je graag een truc verklappen waar maar weinig (pre) diabetici van op de hoogte zijn…


Koolhydraten heb je nodig

Wanneer je koolhydraten (suiker) eet of drinkt, stijgt je bloedsuikerspiegel sterk. Het is echter niet nodig om ze allemaal te vermijden. Je hebt ze juist hard nodig! Koolhydraten zijn belangrijk voor je energieniveau en hebben tal van belangrijke functies in ons lichaam.


Snelle koolhydraten

Er zit wel een groot verschil in de verschillende soorten. Er zijn ”snelle koolhydraten” welke suikers bevatten die snel in het bloed worden opgenomen. Deze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Je vind ze bijvoorbeeld in snoep, frisdrank, koek, gebak, wit brood, witte rijst en pasta.

Unhealthy-Carbohydrates

Langzame koolhydraten

De langzame koolhydraten worden trager in je bloed opgenomen en laten de bloedsuikerspiegel niet zo hard pieken. Deze koolhydraten zijn te vinden in o.a. quinoa, spelt, rogge, gerst, wilde rijst, groenten, noten en zaden, zoete aardappelen, havermout, peulvruchten en volkoren producten. De grotere hoeveelheid vezels zorgt ook nog eens voor een langer verzadigingsgevoel waardoor je minder honger hebt en meer energie ervaart.


Combineren

De beste manier om koolhydraten te eten is om te kiezen voor de trage varianten en deze te combineren met een eiwit of voldoende gezonde vetten. Eiwitten en vetten zijn enorm voedzaam en hebben de truc om de snelle bloedsuikerstijging van koolhydraten te verlagen. De opnamesnelheid van de suikers in je bloed wordt vertraagd. Het combineren van koolhydraten met vetten of eiwitten brengt je een stabielere bloedsuikerspiegel. Dit brengt je een langer verzadigingsgevoel en een gezonder gewicht.


Dus de truc is:

 Trage koolhydraten

+ eiwitten ( o.a. gevogelte, vlees, vis, wild, volle zuivelproducten, eieren, schelp- en schaaldieren, noten, zaden, pitten, peulvruchten, zeewieren)
+ gezonde vetten (o.a. kokosvet, olijfolie, roomboter, ghee, palmolie, walnootolie, sesamolie, ongezouten- en ongebrande zaden en pitten, avocado, vette vis)

= een volwaardige maaltijd en een bloedsuikerspiegel in balans!

 

Een gecombineerde maaltijd zorgt voor minder ”overeten” en geeft je langer een verzadigd gevoel.

Welke combinaties kunt jij bedenken om een volwaardige maaltijd of tussendoortje samen te stellen?

Vraag het Gratis E-Book ”Een stabielere bloedsuikerspiegel in 8 weken!” aan

VOLGENDE BLOG

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen