Hoge bloedsuikerspiegel

Het woord bloedsuikerspiegel kan in één zin genoemd worden met het woord diabetes.
Waarom is dit? Wat heeft een stabielere bloedsuikerspiegel voor gevolgen voor jouw diabetes diagnose?
Je bloedsuikerspiegel gaat over de hoeveelheid glucose (suiker) in jouw bloed.
Bij diabetes type 2 geldt een chronisch hoge bloedsuikerspiegel. Dit heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid.

Twee belangrijke hormonen die helpen om de bloedsuikerspiegel in het lichaam in balans te houden, zijn insuline en glucagon.
Beide hormonen worden aangemaakt in de alvleesklier (pancreas). Wanneer er veel glucose (suiker) in ons bloed aanwezig is wordt insuline aangemaakt. Bij te weinig glucose wordt glucagon aangemaakt.

In een gezond lichaam wisselen beide hormonen elkaar af en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Bij de meeste mensen is deze balans echter ver te zoeken. Wat volgt is een te hoge bloedsuikerspiegel, voornamelijk door de grote hoeveelheden koolhydraten die we binnen krijgen. Voeg daar een flinke portie stress aan toe, weinig beweging met onvoldoende gezonde voeding en uw gezondheid gaat al snel achteruit.

slide-diabetes-01-500px

Voorstadium van diabetes

Wanneer de hormonen insuline en glucagon uit balans zijn is dit een voorstadium van diabetes. De grote hoeveelheden insuline in het bloed schakelen glucagon uit. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de vetverbranding in ons lichaam. Hierdoor worden alle suiker en snelle koolhydraten die je eet direct opgeslagen als vet. Het kan zijn dat je erg weinig eet, en tóch snel aankomt. De alvleesklier moet enorm hard werken om zoveel insuline te maken en raakt uitgeput. Deze klier zal steeds minder insuline gaan produceren en dit is waar diabetes type 2 ontstaat. Gelukkig kun je zelf veel ondernemen in dit voorstadium van diabetes. Ook wanneer je al langere tijd diabetes hebt, is het goed mogelijk om je bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Dit betekent dat deze niet te laag, en niet te hoog mag worden.

Pieken en dalen

Bij een lage bloedsuikerspiegel voel je je moe en kunnen tal van klachten ontstaan. Door de vermoeidheid en trek die je krijgt, grijp je sneller naar suikerrijke voeding.
Deze veroorzaakt een enorme piek in je bloedsuikerspiegel. Denk maar aan de ”energieboost” die je krijgt na het eten van een Mars. Deze energiestoot is helaas maar van korte duur. De bloedsuikerspiegel daalt na hierna snel en gaat lager dan gezond voor je is. Hierdoor voel je je opnieuw vermoeid en kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. Deze schommelingen, oftewel pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zijn te voorkomen door het kiezen van gezonde voeding, slimme tussendoortjes en het brengen van regelmaat in je maaltijden.

pieken-en-dalen

Trucjes voor de bloedsuikerspiegel

Om je bloedsuiker beter in balans te brengen hoef je je leven niet radicaal om te gooien. Met een paar simpele trucjes kun je al winst boeken!

Je kunt het beste zo snel mogelijk beginnen met het werken aan een gezondere bloedsuikerspiegel.

 

Vraag het Gratis E-Book ”Een stabielere bloedsuikerspiegel in 8 weken!” aan

VOLGENDE BLOG