Voedingssupplementen zijn toevoegingen in bijvoorbeeld pil-, druppel-, capsule- of poedervorm met extra vitaminen, mineralen of antioxidanten. Deze suppletie is bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Vitaminen en mineralen uit voeding worden beter opgenomen dan die uit de supplementen maar suppletie kan wel een ware ondersteuning zijn.

supplementen

Ondervoed zijn

Door eerdere, langere tekorten aan vitaminen kan je lichaam nu meer moeite hebben om de vitaminen en mineralen die je nu wél binnen krijgt op te nemen. Hiernaast blijft ook vaak door die tekorten de vetverbranding op een laag pitje staan, ook al wordt het voedingspatroon stap voor stap al gezonder. Extra vitaminen en mineralen zijn ook ter ondersteuning van het honger- en trekgevoel. Kun je je voorstellen dat het kan zijn dat je veel eet, en toch ”ondervoed” bent? Je krijg wel genoeg (lege) calorieën binnen, maar bent ondervoed als het aankomt op echte voeding, met veel vitaminen en mineralen.

vitaminepillen_125

Wanneer je (pre) diabetes hebt, heb je vaak al een achterstand op het gebied van benodigde essentiële voedingsstoffen. Deze achterstand is minder goed met alleen gezondere voeding in balans terug te krijgen.

Supplementen geven een extra zetje. Deze komen niet in de plaats van gezonde voeding maar zijn een extra positieve toevoeging.

Basis supplement

Belangrijk is allereerst een goede basissuppletie te nemen. Dit is een supplement met allerlei verschillende vitaminen en mineralen er in. Let er op dat de supplementen zo min mogelijk toevoegingen bevatten. Vermijd suiker, gist, gluten, lactose, niet-natuurlijke conserveringsmiddelen, kleur-, geur-, of smaakstoffen of dierlijke bestanddelen.

Bij goedkope merken van de drogist of supermarkt zijn de doseringen vaak te laag. (Het Voedingscentrum Nederland heeft een erg lage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Deze is gericht op het voorkómen van ernstige tekorten, niet op een optimale hoeveelheid om ons sterk en vitaal te voelen!) In de goedkopere suppletie zitten onnodige toevoegingen en vulstoffen. Deze zorgen er voor dat supplementen vaak niet goed oplossen of te laat, pas in de endeldarm. Goede merken zijn o.a. Orthica, Bonusan en Solgar. Te koop bij de Ekoplaza biologische supermarkt en natuurwinkels maar zijn ook vaak goedkoper via internet te bestellen. (Let wel op de verzendkosten)

 

Hier volgen een aantal belangrijke supplementen bij diabetes type 2:

  • Multivitamine.

  • Vitamine D3. Deze vitamine verhoogt de insulinegevoeligheid tot 60%.

  • Magnesium. Veel diabetici hebben een tekort aan dit mineraal. Het helpt om de insuline in je bloed te verlagen. Daarnaast helpt het de cellen om glucose beter op te kunnen nemen en om te zetten in energie. Ook voor een goede nachtrust. (Kies voor magnesiumcitraat)

  • Chroom. Hierdoor verhoogt de insulinegevoeligheid en verbetert de suikerstofwisseling. Het zorgt voor minder honger, breekt LDL-cholesterol af en is effectief bij neuropathie. Chroom helpt het lichaam om de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke wijze te verlagen en kent geen bijwerkingen. Chroom werkt hetzelfde als Metformine.

  • Omega 3. Dit vetzuur werkt ontstekingsremmend en verhoogt de insulinegevoeligheid. Soms in combinatie met vitamine E en liefst niet met Omega 3 of 6.

  • Vitamine C. Deze vitamine helpt het lichaam om de beschadigde cellen beter en makkelijker af te voeren.

  • Zink. In combinatie met magnesium ondersteunt zink de werking van insuline en helpt het de insuline om zo optimaal mogelijk zijn werk te doen.

  • Alfa liponzuur. Dit effectieve supplement verlaagt de bloedsuikerspiegel en reinigt de lever. Het verbetert je insulinegevoeligheid en beschermt het tegen de complicaties die kunnen ontstaan bij diabetes, zoals zenuwbeschadiging

  • Vitamine B12. Belangrijk als je lange tijd Metformine gebruikt. Metformine remt de opname van vitamine B12!

  • Chlorella en Spirulina. Deze super gezonde reinigende mini-algen hebben een positief effect op een schommelende bloedsuikerspiegel en de darmen.

De meeste supplementen kunnen het best tijdens de maaltijd opgenomen worden. Lees altijd de gebruiksaanwijzing en raadpleeg je arts en internet/literatuur om je te verdiepen in supplementen! Niet alle supplementen kunnen samen met alle medicatie! Ook verlagen veel supplementen de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier. Dat is positief maar moet wel in de gaten gehouden worden om een hypo te voorkomen.

reminder


Onthoud:

 

– Overleg altijd met je arts als je supplementen gaat gebruiken.

– Lees je in en Google informatie

Koop supplementen van een goede kwaliteit

– Bouw supplementen langzaam op

– Ga op je gevoel af. Het kan handig zijn een dag/week-boekje bij te houden om je ervaringen bij te houden.

Vraag HIER het Gratis E-Book ”Een stabielere bloedsuikerspiegel in 8 weken!” aan

Volgende blog: 12 Broodvervangers

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen