Overgewicht en diabetes

Helaas gaan overgewicht en diabetes vaak samen. Wanneer je overgewicht hebt, heeft je lichaam meer moeite om het bloedsuikerniveau in balans te houden. Het hormoon insuline kan niet goed verwerkt worden en het lichaam reageert minder op de insuline die aangemaakt wordt. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Overgewicht en diabetes moeten dus zo veel mogelijk voorkomen worden.

 

Diabetes en afvallen

Afvallen en gezonder gaan leven verkleint de kans op het krijgen van diabetes. Wanneer je al diabetes hebt, boe je met een paar kilo gewichtsverlies, al een enorme gezondheidswinst! In veel gevallen gaan diabetes en afvallen hand in hand samen. Zeker als het om diabetes type 2 gaat.

Weegschaal-Help-300x198

Verantwoord afvallen met diabetes

Wat is verantwoord afvallen? In ieder geval niet via een crashdieet, maaltijdshakes, pillen of honger lijden. Alle diëten werken vanwege het lagere aantal calorieën wat je op een dag binnenkrijgt. Maar bij een te lage inname zal je lichaam in de hongerstand gaan. Wat het lichaam binnen krijgt wordt dan extra opgeslagen als vet.
Andere nadelen van een crashdieet, maaltijdshakes of afslankpillen:

 • De diëten zijn duur
 • Vaak krijg je te weinig gezonde voedingsstoffen binnen
 • Men ervaart sneller hypo’s en heeft last van snaai aanvallen en extreme hongermomenten
 • Er is geen ruimte voor eigen inbreng of gezellige etentjes
 • Door de lage calorieopname breek je spieren af
 • De darmen raken vaak van slag
 • Organen kunnen minder goed functioneren
 • Je leert er niets van wanneer je door iemand anders opgezette weekmenu’s volgt of maaltijdvervangers eet. Zodra je weer ‘’normaal’ gaat eten komen alle kilo’s (+ nog extra) er nog sneller weer bij.

Verantwoord afvallen betekent stapje voor stapje (maximaal een kilo per week) afvallen. Dit werk het beste onder begeleiding en met steun uit je omgeving.

overgewicht5

Gezond afvallen met diabetes

Gezond afvallen met diabetes werkt niet wanneer je te streng bent voor jezelf. Vaak beseffen we niet dat het meestal jaren gekost heeft om op dit gewicht te zijn gekomen. Het zou ongezond zijn als je vanaf morgen jouw complete eetpatroon 180 graden wilt omdraaien. Onze doelen zijn ook vaak te hoog en te ver vooruit gepland. Wanneer je een keer een minder goede week hebt, werkt dit erg demotiverend. Gezond afvallen met diabetes vraagt dan ook de juiste kennis om dit goed te doen.

Oude gewoonten loslaten en nieuwe gewoonten aanleren kost tijd en mag vooral leuk en haalbaar gemaakt worden!

 

Afvaltips bij diabetes

Hier volgen alvast een paar belangrijke tips bij diabetes en afvallen:

 • Besef dat het draait om bewustwording in jouw eigen eetgedrag. Dit kost tijd en dit gaat stapje voor stapje.
 • Verdiep je in welke voeding voor jou als (pre)diabeet gunstig is en waarom.
 • Ontdek of je een emotionele, externe, of lijngerichte eter bent en welke trucs je hierop kunt toepassen om jouw eetgedrag onder controle te krijgen.
 • Stel haalbare, korte doelen op en organiseer steun uit jouw omgeving. Diabetescoaching Nederland helpt je hier graag mee!

Diabetes en afvallen gaan heel goed samen zonder dat je honger heeft of niet meer kunt genieten. Ik help en begeleid bij overgewicht en diabetes . Kijk bij coaching bij diabetes voor meer informatie!

Vraag HIER het Gratis E-Book ”Een stabielere bloedsuikerspiegel in 8 weken

Linda van der Sanden

“Afvallen met (pre) diabetes lukt jou ook met de juiste begeleiding”