Welk eettype?


Om je (pre)diabetes zoveel mogelijk om te keren is het belangrijk om te proberen op alle fronten winst te boeken. We gaan gezonder eten, meer bewegen en proberen ons stressniveau te verlagen. Deze veranderingen vragen om het aanleren van nieuwe gewoonten. Om nieuwe gewoonten aan te leren zullen oude gewoonten los moeten worden gelaten. Hoe doen we dat? En gaat dat voor iedereen op dezelfde manier? Nee..
Voor iedereen werkt weer wat anders. Daarom is het belangrijk om eerst een inzicht te krijgen in wat voor soort eettype jij bent. Want als je daar meer inzicht in hebt kun je makkelijker weten waar je valkuilen, en dus ook je winstkansen liggen!

 

De 3 eettypes:

  1. Emotionele eters.

–> Eten bij diffuse emoties. Wanneer je niets te doen hebt, je je verveelt of rusteloos voelt

–> Eten bij duidelijk omschreven emoties. Eten bij woede, angst, verdriet, schaamte etc.

 

  1. Externe eters.

Eten bij externe voedingsprikkels zoals geur, kleur, smaakvolle presentatie en gemakkelijke beschikbaarheid.

 

  1. Lijngerichte eters.

Bij overgewicht is vaak het lijnen zélf de oorzaak van het overgewicht. Het telkens negeren van reële gevoelens van honger kan lijden tot een blijvend verlies aan contact met je eigen gevoelens van honger en verzadiging. Wisseling tussen te weinig eten en overeten.

 

Laten we per onderwerp eens kijken waar we de winst mogen zoeken..

 

Emotioneel eten

 

Emotioneel eten bij diffuse emoties is een gewoonte die mensen vaak al jaren hebben. Het kan helpen om afleiding te zoeken op momenten dat je je verveelt of rusteloos voelt, en trek hebt in veel of ongezond eten. Zet een pot thee en pak een boek, draai een vrolijke cd, ga in bad of een blokje wandelen. Onthoud ook dat wat je in huis hebt, op gaat. Dus anders boodschappen doen en ervoor zorgen dat je geen ongezonde voeding in huis hebt, zullen de verleidingen buitenshuis laten. Een andere tip is om per dag of week een lijstje te maken van wat je allemaal gaat eten. Dus schrijf vooraf uit: ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, diner, tussendoortje. En hou je aan deze afspraak met jezelf! Je kunt je eetschema ook delen met je partner of coach zodat je een extra stok achter de deur hebt.

 

Bij het overeten door duidelijk omschreven emoties ligt er vaak een dieper probleem achter het eetgedrag. Het is belangrijk om jezel langzaam trucjes aan te leren en hier met mildheid naar jezelf toe, gewend aan te raken. Word bewust van je gevoelens van onrust zodat je het proces voorafgaand aan het eten leert (her)kennen. Door hiervan bewust te worden en het eten niet meer als ”oplossing” te zien kan er een hoop veranderen. Een van de redenen van verstoord eetgedrag is angst hebben om emoties te uiten. As je hiermee worstelt helpt het om niet tegen deze angst te vechten. Haal druk er af door het toe te staan en het bespreekbaar te maken. Het kan zijn, dat je ontdekt dat de problemen die achter het eten schuilgaan, dieper zijn dan je had gedacht. In dat geval kan het raadzaam zijn om dit met je huisarts te bespreken.

 

Ben ik een bourgondiër?

Extern eten is een verhaal apart. Dit gebeurt vaak bij mensen die zichzelf ”bourgondische eters” noemen. Eten staan synoniem voor ”gezelligheid” en andersom. Vaak is het en-en, waarbij het alles of niets is. Meestal wordt het dan alles.. Bij overgewicht kan het zijn dat het voor je voelt alsof dit bij jouw identiteit hoort. Je staat misschien bekend als gangmaker, knuffelbeer en misschien maak je er zelfs grappen over. Veranderen van omvang en veranderingen in gezondheid kunnen eng zijn. Voor jezelf, en ook voor anderen kan het confronterend zijn. Toch zou het enorm zonde zijn als je vanwege deze onzekere verandering je eigen gezondheidswinst tegen blijft houden!

Ooghonger

Bij extern eten wordt het gevoel van verzadiging vaak niet goed gevoeld. Dit heeft niet veel te maken met echte honger. Dit gaat meer over mondhonger (het mondgevoel), ooghonger en neushonger. Voor externe eters zijn duidelijke afspraken de enige manier om zichzelf te begrenzen! Dit zal nodig zijn door middel van plannen, meer structuur en regels voor jezelf. Wanneer je vooraf plant en regels hebt is het makkelijker om je daaraan te houden. Laat jij jouw voeding afhangen van het moment zelf, dan zul je sneller impulsieve beslissingen nemen. Deze zijn dan gebaseerd op je gevoel van dát moment en die honger- en trek gevoelens zullen overheersend zijn.

 

Het lastige is dat er altijd verleidingen blijven komen. Je mag daar ook echt wel van genieten, maar liever met mate, en niet altíjd. Je uitdaging is om nieuwe gewoonten te maken, deze eigen te maken en er jaren plezier van te hebben zonder dat het je nog moeite kost.

 

Lijngericht eten

Lijngericht eten zien we meestal bij vrouwen omdat zij meer bezig zijn met (crash)diëten en lijnen. Helaas raken hiervan de stofwisseling en spijsvertering in de war en ga je nog sneller vet opslaan. Bovendien is honger lijden nooit verstandig en gaat het niet zozeer om hoeveel je eet, maar meer om wát je eet. Wanneer je altijd bezig bent met lijnen kan het helpen om met je coach te praten over welke trucjes je kunt toepassen om zelf de controle terug te krijgen. Je kunt leren om zelf de verantwoordelijkheid te pakken en dit eetgedrag om te zetten in een gezondere relatie met eten. Dit vraagt echter wel tijd en inzet. Oude gewoonten zijn er waarschijnlijk al jaren dus geef jezelf de kans om ze langzaam aan te transformeren.

 

Wilt je meer informatie over eetgedrag? Mijn opleiding in Cognitieve Gedragstherapie kan je daarbij ondersteunen. Mail naar info@diabetescoachingnederland.nl

 

Deze paar vragen kun je jezelf vast stellen:

 

  • Wat zou ik er echt concreet aan hebben als ik nog beter voor mezelf ga zorgen?
  • Wat zou ik daarvoor moeten doen?
  • Wil ik dat doen?
  • Kan ik dat doen?
  • En ga ik het doen?
  • Zo ja, maak een plan en bespreek dit.

Vraag het Gratis E-Book ”Een stabielere bloedsuikerspiegel in 8 weken!”

Lees HIER alvast 15 tips om af te vallen